Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Hodowca zwierząt futerkowych |
---|---|
Kod: | 612107 |
Synteza: | Planuje, organizuje i wykonuje prace związane z chowem i hodowlą zwierząt futerkowych, takich jak: lisy, norki, nutrie, szynszyle, fretki, tchórzofretki, jenoty, króliki, a także prowadzi zbyt skór oraz mięsa. |
Zadania zawodowe: |
- analizowanie i ocenianie możliwości prowadzenia racjonalnej hodowli i chowu towarowego zwierząt futerkowych, dobieranie odpowiedniego gatunku, rasy i typu użytkowego zwierząt do posiadanych lub planowanych warunków, wybór osobników do hodowli i chowu produkcyjnego, określanie wielkości stada oraz cyklów produkcji towarowej; - gromadzenie pasz, przechowywanie w chłodniach, konserwowanie, porcjowanie, uzdatnianie, wzbogacanie, normowanie i zadawanie; - chwytanie, poskramianie i unieruchamianie zwierząt na potrzeby hodowlane, selekcyjne, higieniczne, weterynaryjne oraz znakowanie i przemieszczanie osobników; - kojarzenie hodowlane i użytkowe, prowadzenie rozpłodu i wychowu młodych zwierząt; - rozróżnianie podstawowych objawów chorobowych, schorzeń, zagrożeń środowiskowych i kanibalizmu; - dobór właściwych środków profilaktycznych, dezynfekcyjnych oraz ich właściwe oznakowanie, przechowywanie i stosowanie; - odkażanie pomieszczeń dla zwierząt, czyszczenie i konserwowanie urządzeń: klatek, karmników, poideł, kotników, wybiegów itp.; - utrzymywanie higieny i czystości w kuchni, magazynach, paszarniach, chłodniach i przechowalniach; - dokonywanie selekcji, uboju, skórowania, mizdrowania skór oraz przygotowanie do przechowywania i transportu; - prowadzenie marketingu, promocji produkcji i sprzedaży (skór oraz mięsa); - przestrzeganie przepisów sanitarnych w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych; - prowadzenie wymaganej dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej; - korzystanie z pomocy fachowców z branży, związków hodowlanych, z osiągnięć nauki, wprowadzanie nowych technologii produkcji. |